M-E Training
 
Designed by msc ilgeroz
Copyright © 2009-2015 Ton Leenders. All Rights Reserved.
TRAINING - VOEDING - SUPPLETIE - TOPSPORT   (meer dan 250 paginas info)
Ton Leenders
De Fipronil (en Amitraz) affaire

Waarschijnlijk weet u het nog wel. Omstreeks juli 2017 speelt de Fipronil affaire in volle omgang. Bij veel bedrijven zijn de kippen bespoten met een middel dat Fipronil, en vaak ook  Amitraz, bevat. Dat mocht niet, maar werd gedaan tegen o.a. luizen. De insecticiden kwamen via de kippen in de eieren terecht. Allerlei vakmensen rekenen ons voor dat de opname van Fipronil wel meevalt. De (internationaal) toegestane hoeveelheid is 5 microgram per kilo eieren. Dezelfde norm geldt overigens voor mest en heet veilig te zijn. Beide stoffen worden ook, zij het minimaal, gebruikt bij gewassen zoals citrusvruchten (Amitraz), of zaden van prei en ui (Fipronil).

Hier volgt mijn merkwaardige ervaring....
Begin 2017 start een trainer opleiding bij mij. Dat doe ik vaak thuis met sheets uit de diverse opleidingen op mijn TV. Hij brengt iedere 3 weken 30 echte bio-eieren mee.
Daardoor begin ik met een dagelijks vertering van gemiddeld 4 eieren. Dat was voor die tijd 2. Er is nog geen Fipronil affaire maar in deze periode kreeg ik op gegeven moment  pijn, vooral met trainen, aan de Ilio-Tibiale band zowel links als rechts!

De Ilio-Tibiale band: peesblad aan de buitenkant bovenbeen

Merkwaardig, maar ik kan mij goed herinneren dat ik dit wel eens had in de jaren '80 tijdens mijn Olympisch Gewichtheffen carriere. Natuurlijk trainde ik toen 8 á 9 maal per week zwaar. Ik ken mijn hele leven geen hoofd-, maag- of wat voor pijn dan ook. Behalve uiteraard bij ongelukken.
Ik heb nooit enig medicijn, pijnstiller of antibiotica gebruikt en ken na mijn waterpokken (ik was denk ik 10 jaar oud) geen infectie enz.
De zware training verklaarde natuurlijk de soms erg lastige pijn aan de ITB. Maar nu na al die jaren....?
Ouderdom natuurlijk. Maar het Fipronil schandaal kwam in het nieuws. Ik gestopt met eieren eten. De pijn, die steeds vaker opspeelde, verdween.
De trainer die de eieren voor mij meebracht, vertelde mij ondertussen dat in "zijn" eieren inderdaad teveel Fipronil aangetroffen is.

Dat zet aan het denken.... Waarom dan dat pijnlijke peesblad in die Gewichthef periode van mijn 20e tot 35e? Ik dacht altijd dat eind zomer / herfst het koudere weer was.

Dan begrijp ik dat Fipronil en Amitraz gebruikt worden als anti-vlooienmiddel bij huisdieren. Ik had altijd katten, of woonde in ieder geval in een (studenten)huis met katten.
De vlooienbanden of druppels gebruikte ik eind zomer pas,  als het echt uit de hand liep met de vlooien.
Handen wassen en niet meer aaien deed ik niet aan toen.
Hoe dan ook, de ITB pijn, die nooit naar een herkenbare blessure te herleiden was speelde, onder invloed van de topsport training, juist in de periode ná de vlooienbestrijding. En sindsdien alléén in de periode dat ik veel (fipronil) eieren consumeerde. Ondertussen is het nu een jaar later en ben ik het bijna weer vergeten.


Hier een stuk van
Trouw - Augustus 2017

Hierin waarschuwen toxicoloog Henk Tennekes en landbouwkundig consultant Jelmer Buijs:
Insecticiden als fipronil kunnen op langere termijn wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.
Zij leggen uit dat zelfs een acute toxische dosis van 90 microgram mogelijk is via de consumptie van besmette eieren.